Het verschil tussen Empaten & Hoogsensitieve Personen

De term “hoogsensitieve persoon” kennen we allemaal. De naam Dr. Elaine Aron wellicht ook. (Elaine Aron is Amerikaans psychologe en de grondlegster van het begrip hoogsensitiviteit. Ze deed onderzoek en schreef verschillende boeken.)

De term “empaat” komt in Belgie en Nederland niet veel voor. Maar als je op internet in google de term “empath” intypt, dan, wordt je naar verschillende sites doorverwezen. In Amerika en Australie is het geen onbekend gegeven.


Dr Judith Orloff MD is een bekende psychiater In Amerika die zich specialiseerde in empaten en hoog sensitieve personen. Ze is zelf een empaat en een intuïtieve genezer en is verbonden aan de UCLA Psychiatric Clinical Faculty. Ze verbindt de traditionele geneeskunde met geavanceerde kennis van intuïtie, energie en spiritualiteit.

Dr Judith Orloff MD omschrijft het verschil tussen hoog sensitieve personen en empaten als volgt:

Empaten delen alle eigenschappen van wat Dr. Elaine Aron 'Hoogsensitieve Personen' of HSPs heeft genoemd. Deze zijn o.a.; een lage drempel voor stimulatie; de behoefte aan alleen zijn; gevoeligheid voor licht, geluid en geur en een afkeer van grote groepen. Hoog sensitieve personen hebben ook langer nodig om na een drukke dag te ontspannen, omdat hun vermogen om over te schakelen van hoge stimulatie naar rust meer tijd vraagt. Hoog sensitieve personen zijn meestal introverte personen, terwijl empaten introvert of extravert kunnen zijn (hoewel de meesten introvert zijn). Empaten delen de liefde van hoogsensitieve personen voor de natuur en de stilte, het verlangen om anderen te helpen, en hun rijk innerlijk leven.
Alleen gaan empaten veel verder in deze ervaring. Empaten kunnen subtiele energie voelen (shakti of prana genoemd in oostelijke medische tradities) en absorberen het van andere mensen en verschillende omgevingen in ons eigen lichaam. Deze capaciteit laat ons toe om de energie om ons heen, incl. emoties en fysieke gewaarwordingen, op een extreem diep niveau te ervaren. Sommige empaten hebben diepe spirituele en intuïtieve ervaringen — met dieren, natuur, of innerlijke gidsen.

 

In mijn beleving, voelen empaten (HSE) aan als de energie van vuur en aarde en hoogsensitieve personen (HSP) als de energie van water en lucht. HSP's zou ik omschrijven als een zachte, liefdevolle, frisse energie en empaten als een brandende, warme, liefdevolle energie. Empaten zullen, wanneer ze zich aangevallen voelen, eerder confronteren, bijten en HSP's gaan sneller zwijgen of kruipen in de slachtofferrol.

Ben je een hoogsensitief persoon?

 

Dr. Elaine Aron ontwikkelde een test. Ik verwijs je er dan ook graag naar door. Je kan deze test - voor kinderen en volwassenen - hier terug vinden: https://www.hspvlaanderen.be/index.php?p=hsptest


Ben je een empaat?

Dan zijn er een aantal signalen om in overweging te nemen, zoals:


● Je hebt de neiging om de emotionele energie van anderen te absorberen.
● Je hebt het moeilijk om een onderscheid te maken tussen jouw eigen emoties en andermans emoties.

● Je kan de meest subtiele verschuivingen in de stemming of energie van iemand anders oppikken.

● Er is je verteld dat je "te gevoelig" bent of te intens en mensen hebben je gezegd "je de dingen niet zo hard aan te trekken"
● Je hebt een sterk verlangen om het lijden van anderen te verlichten.

● Je lijkt gewonde, behoeftige mensen en energie vampieren aan te trekken

● Je gevoelens gaan diep, zijn intens en overweldigend.
● Je hebt regelmatig tijd alleen nodig om je energie te kunnen opladen.
● Je wordt aangetrokken door genezing, holistische therapieën & de metafysische of spirituele kant van het leven

● Je wordt duizelig, moe, angstig of overweldigd door een grote groep van mensen (zoals supermarkten, stadions, en
winkelcentra).

● Je functioneert niet goed in onaangename, chaotische of een overdreven stimulerende omgeving.
● Je bent vatbaar voor verslavingen.

● De waarheid is erg belangrijk voor jou. Je weet het wanneer iemand niet eerlijk is of iets anders zegt dan hij/zij denkt.
● Je weet dingen gewoon, zonder dat iemand je iets heeft vertelt.

● Je kan humeurig, verlegen, afstandelijk, stil zijn of onthecht overkomen.

● Kijken naar geweld, wreedheid of tragedie op TV, vindt je vaak ondraaglijk. Het bezorgt jou ongemak en emotionele pijn.

● Je worstelt met sacrale plexus, solar plexus en hartchakra problemen, zoals onstabiele bloeddruk, spijsverteringsproblemen en lage rugklachten.

● Je hebt overgewicht zonder noodzakelijk te veel te eten

● Je bent steeds vermoeid of chronisch vermoeid.

● Je bent erg creatief

● Je komt op voor de underdog.

● Je lijkt gewonde en behoeftige mensen of “energie vampieren” aan te trekken

● Je ben vaak raadgever of een vertrouwenspersoon in jouw relaties.
● Je wordt vaak behandeld als een "emotionele dumpplaats" door anderen.

● Je bent een bekwame luisteraar.

● Je kunt de energie voelen van levenloze objecten zoals voedsel, plaatsen en stenen.

● Je kan fysieke symtomen van een ander oppikken

Kon je jezelf terugvinden in meer dan de helft van bovenstaande kenmerken, dan ben je wellicht een empaat.

Wil je meer weten over empaten, neem dan zeker een kijkje op mijn blog.  Als je me volgt, krijg je een melding van zodra er een nieuw artikel verschijnt.

Mijn blog: www.empaat.be

Als empaat gaat mijn interesse, naast coachen en het geven van therapie ook naar TAROT. Ik doe dus ook tarotleggingen.  Heb je interesse in een consult? Kijk dan zeker bij "Mijn aanbod" voor meer info hierover!